Vertigonuz mu var?
Vertigo, yoğun bir baş dönmesidir, sizin ve çevrenizdeki her şeyin döndüğü duygusunu yaratır. Baş dönmesiyle birlikte denge kaybı, mide bulantısı ve kusma da görülebilir. Genel olarak iç kulakta yer alan denge yapısındaki bir bozukluktan kaynaklanan vertigo kimi zaman geçici bir süre görülür, bazen de kişiyi uzun süre etkileyebilir.
Vertigo, tek başına bir hastalık olmaktan ziyade çeşitli hastalıkların bir belirtisi olarak tanımlanmaktadır. Beyin, iç kulak ve aralarındaki bölgede oluşan rahatsızlıklar, beyincikteki rahatsızlıklar, iç kulaktaki kemiklerin büyümesi (otoskleroz), iç kulakta iltihap oluşması (labirentit), iç kulakta sıvı birikmesi (meniere), vestibüler sinirin iltihaplanması (vestibüler nörit), iç kulaktaki sıvı ve kalsiyum karbonat kristallerinin oynaması (BPPV-Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo), kafa travmaları, kulak cerrahisi, migren, zona, sifiliz, MS (multipl skleroz), menenjit, epilepsi ve inme vertigoya neden olabilmektedir.
Belirtileri nelerdir?
Vertigo, her yaş grubunda görülebilmektedir. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla vertigo vakası yaşanmaktadır, özellikle hamilelerde vertigo görülme oranı yüksektir. Vertigonun yukarıda vurgulandığı gibi en önemli belirtisi baş dönmesidir. Denge kaybı, mide bulantısı ve kusmanın yanı sıra sersemlik, yol tutması, kulak çınlaması, kulakta dolgunluk hissi, kulak tıkanması, baş ağrısı, görme bozukluğu ve gözlerin kontrolsüz olarak bir tarafa doğru kayması (nystagmus) gibi semptomlara da neden olur. Hastalar gözleriyle objeleri izlemekte zorlanabilir, ışıktan rahatsız olabilir, karanlıkta yürümede zorluk çekebilir, dikkatini toplamakta zorlanabilir, düşme korkusu yaşayabilir veya sık sık düşebilir.
Vertigonun periferik ve santral olmak üzere iki türü vardır. Periferik vertigo, genel olarak iç kulakla ve vestibüler sistemle ilgili problemler (BPPV, meniere, vestibüler nörit, menenjit, sifiliz vb.) sonucunda ortaya çıkar ve vertigo vakalarının büyük bölümünü oluşturur. Santral vertigo ise merkezi sinir sistemiyle ilgili problemler (migren, MS, vb.) nedeniyle gelişir.
Vertigonun tedavisi nasıl yapılır?
Vertigonun tedavisi için KBB (kulak-burun-boğaz) veya nöroloji uzmanına başvurulmalıdır. Tedavide vertigonun asıl nedeninin tespit edilmesi ve ona yönelik olarak bir tedavi protokolü uygulanması gerekmektedir. Sorunun kaynağına bağlı olarak antibiyotik ve antiviral ilaçlarla birlikte bulantı önleyiciler kullanılabilmektedir. BPPV gibi bazı kaynak sorunlarda cerrahi yöntemlere de başvurulmaktadır.
Altında yatan kronik bir hastalık yoksa vertigo, biorezonans terapisi ile rahatlıkla tedavi edilebilmektedir. Hastanın vücudundaki blokajlar çözülüp alerji, virüs ve bakteriler temizlenmekte, biofiziksel ve çevresel faktörler ortadan kaldırılmaktadır. Ozon terapisi ile de tedavi desteklenebilmektedir.