Sigara Bırakmak

Sigaranın tehlikeleriyle ilgili verileri bilmiyor olabilirsiniz. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada her yıl 8 milyondan fazla insanın sigara ve sigaraya bağlı hastalıklardan öldüğünü, bu sayının önümüzdeki 8 yılda iki katına çıkacağının öngörüldüğünü, sigara içenlerin yüzde 84’ünün gelişmekte olan veya az gelişmiş ülkelerde yaşadığını, bir adet sigarada 70’i doğrudan kanser yapıcı 7.000 adet kimyasal madde bulunduğunu hatırlatalım öncelikle.

Sonrasında ise bir kere bağımlı olduğunuzda sigara bırakmanın o kadar da kolay olmadığını belirtelim.

Bu bağımlılık hem fiziksel hem psikolojiktir

Sigara (e-sigara, pipo, nargile), kişilerde hem fiziksel hem de psikolojik açıdan bağımlılık yaratabiliyor.

Öyle ki dünyada en çok ölüme sebep olan unsurlardan biri olan sigaranın geliştirdiği bağımlılık, eroin bağımlılığına dahi benzetilebiliyor. Yani sigara bağımlılığı çoğu zaman tek başınıza çözebileceğiniz bir problem değildir.

Fiziksel bağımlılığın en önemli sebebi nikotindir. Ne yazık ki bu bağımlılık beyin yapısını değiştirebiliyor ve kişi, sigara içme isteğini engelleme iradesini gösteremeyebiliyor. Üstelik sigara içmenin kendisinde pek çok sorun yarattığını fark etmesine, bilmesine rağmen. Sigara içmediğinde kişinin vücudu, nikotin yoksunluğu duymaya ve bu yoksunluğu giderme yönünde telkinde bulunmaya başlıyor.

Öte yandan sigara, vücudunda nikotin ihtiyacı yokken dahi kişide psikolojik açıdan pek çok ihtiyacı giderdiği izlenimi yaratabiliyor. Türk kahvesi sigarasız içilmez, yemek sonrası bir sigara yakılır, güzel bir muhabbete veya içki keyfine mutlaka sigara eşlik eder, dertler bir sigara eşliğinde anlatılır, önemli bir işi/projeyi yazmaya sigara eşliğinde odaklanılır gibi. Sigarayı bırakmak, yanıltıcı bir şekilde tüm bu alışkanlıkları ve rutinleri de bırakmak gibi algılanabiliyor.

Sigarayı bırakmak için kararlı olmak gerekiyor

Bu noktada kişinin kararlılığının ve sigarayı bırakma yönündeki isteğinin önemi yadsınamaz. Aynı nikotinle ilgili fiziksel yoksunluk belirtilerinin geçici olduğunun yadsınamayacağı gibi. Kararlı ve istekli olmanın yanı sıra kişinin sigarayla ilgili hatırlatıcılardan ve çevresel faktörlerden uzak durması, ailesinden ve arkadaşlarından destek istemesi gerekiyor.

Profesyonel destek almak ise ayrıca önemli. Sigarayı bırakma konusunda bağımlılara yardımcı olan pek çok tedavi yöntemi bulunuyor. Biorezonans terapisi de bunlardan biri. Yüzde 80’ten fazla başarı oranına sahip olan biorezonans ile sigara bırakmada, hastanın vücudundan sigarayla ilgili frekanslar siliniyor.